Kloklippning

Kloklippning hund

Börja vänja valpen vid hantering så snart ni fått hem den. Vänj valpen vid att slappna av i er närvaro. Kela, klappa, mys och titta samtidigt igenom valpens öron, hud/päls och pilla med tår, tassar och klor. Redan efter några dagar kan det vara bra att under en kelstund börja nagga lite på en eller flera klor. För mer tips om hur du vänjer valpen vid kloklipp tipsar vi om bra instruktionsfilmer på YouTube ex. Hundcoachen Fredrik Steen lär ut kloklippning på hund.

Klippa klor på hund – så gör du

  1. Välj en vass klotång/klosax som är anpassad efter hundens storlek.
  2. Välj ett tillfälle när hunden är lugn och där du själv har gott om tid
  3. Tillse att du har bra ljus och håll hundens tass så att du tydligt kan se varje klo
  4. Klipp lite i taget så håller du bättre koll på att du inte klipper i pulpan
  5. Glöm inte sporrarna som sitter längre upp på hundens ben. Sporrarna slits inte varför de kan behöva klippas oftare än de övriga klorna.

Hur ofta ska man klippa klorna på en hund?

Du bör klippa hundens klor varje till varannan vecka. Om din hund sliter mycket på klorna behöver du kanske endast nagga lite på sporrarna och klippa de övriga klorna mer sällan. Generellt är det dock bättre att klippa ofta och lite i stället för tvärtom.

Hur korta klor ska en hund ha?

Undvik att klippa i pulpan eftersom det då kan börja blöda och orsaka obehag eller smärta. Om din hund har ljusa klor kan du i bra ljus se den rosa pulpan. Klipp inte närmare än 2 millimeter från pulpan. Om hundens klor är mörka, så är pulpan oftast inte synlig.

Hur klipper man svarta klor?

Jobba dig succesivt in mot pulpan med små klipp. Det är en fördel att inte klippa klon rakt av utan jobba sig fram genom att klippa sida, sida, topp. Under tiden du klipper så brukar de mörka klorna se lite vita och mjöliga ut inuti. Så länge klon är vit och mjölig så kan man fortsätta att klippa lite till, men ta det försiktigt. När man börjar se en lite blyertsfärgad punkt i mitten av klon så är pulpan nära och klon kan anses färdigklippt. Man kan därefter gärna fila lite på kanterna för att jämna till klon.

Hur får man pulpan att sluta blöda?

Om du råkar klippa i pulpan försök att inte göra någon dramatik av det hela. Det är ytterst sällan som man som djurägare klippt så långt att man lyckats orsaka någon större skada. Håll emot lite papper, kompress eller bomull för att förhindra blodfläckar i hemmet. Kallt vatten på lite tyg eller bomull kan hjälpa till att stilla blödningen. Effektivast brukar det vara att stoppa blodet med ”blodstoppspulver” så det kan vara klokt att ha hemma. Ta lite pulver på en kompress eller tops och håll det mot den blödande klospetsen. Potatismjöl kan också ha blodstoppande effekt. Återigen gör ingen stor grej av detta utan fortsätt sedan lugnt att klippa de andra klorna.

Vad händer om hundens klor blir för långa?

För långa klor ger inte bara repor i parketten och en ökad risk för klokapselbrott. De långa klorna leder även till att tårnas vinkel och tassens överrullning i steget påverkas negativt. Detta ger en felaktig belastning på tassens små leder vilket ökar risken för tåledsartros när hunden blir äldre.

Öppettider

Mån–Tors: 08:00-17:00

Fre: 08:00-15:00

Lör–Sön/helgdag: Stängt

Lunchstängt alla dagar mellan 13:00–14:00.

Telefontid Mån - Fred 8.00-12.00

Aktuellt